TrainWeb.org Facebook Page
racebaan

Leovardia

Race Circuit
Het circuit van Leovardia is een twee baans Scalextric Classic circuit. Het is een lange smalle racebaan met twee haarspeldbochten Het circuit bevindt zich vooraan de tafel en ligt ongeveer 15 cm lager dan de spoorbaan. Hierdoor krijg je een natuurlijke afscheiding tussen beide delen. De baanstukken zijn ingebouwd in MDF-plaat om een vloeiende overgang te krijgen met de omgeving en om op deze wijze slipstroken te creëren zodat de auto in de buitenste baan ook ruimte om te driften heeft. De binnen en buiten baan kruisen elkaar niet. De binnenste baan is dus iets korter dan de buitenste. De rondetijden zijn echter op beide banen nagenoeg gelijk omdat de buitenste bochten met hogere snelheid genomen kunnen worden dan de scherpe binnenbochten.

Racecircuit ontwerp




Het circuit van Leovardia is een twee baans Scalextric Classic circuit. Het is een lange smalle racebaan met twee haarspeldbochten Het circuit bevindt zich vooraan de tafel en ligt ongeveer 15 cm lager dan de spoorbaan. Het ciruit moest in ieder geval beschikken over: Een verder gegeven was dat de ruimte waarin de baan gebouwd zou worden lang en smal is. Wat ook meespeelde is dat het gekozen tijdperk, de jaren 50-60, liefst ook in het ontwerp meegenomen zou worden. In die tijd kwamen er namelijk meer stratencircuits voor dan nu en circuits hadden vaak ook een andere opbouw.

Racecircuit opbouw
De baan is opgebouwd met Scalextric-classic baanstukken. Alle verschillende bochten zijn in het ontwerp verwerkt, hetgeen toch bijzonder is omdat er eigenlijk maat twee echte (haarspeld)bochten in voorkomen. Door verschillende bochtstralen op te nemen kun je wel een vloeidende en verrassende loop van het circuit maken. Het rechte stuk heeft een lengte van 3,5 meter hetgeen voldoende is voor de auto´s om op maximale snelheid te komen. Het is voor de rijder ook handig om even volledig plankgas te kunnen geven en je daarna weer te concentreren op de bochten die komen. De baanstukken zijn ingebouwd in mdf, wat ik er precies pas omheen gezaagd heb. Dit is wel veel werk, maar het loont zich wel, want je krijgt hierdoor een exra brede baan waardoor de auto´s vrij kunnen slippen zonder tegen vangrail aan te botsen. Ook aan de binnenkant van een scherpe bocht, voorkom je het naar binnen vallen waar sommige racebaanauto´s , zoals de 1933 Bentley van Scalextric, last van hebben.

De slipstroken langs de baan heb ik geverft met een mengsel van zwarte verf en verdund cement, dit heeft een mooie donkergrijze kleur en geeft een ruw oppervlak met voldoende grip. Vlak achter het circuit ligt de spoorbaan, deze ligt zo´n 15 cm hoger dan het cicruit en blijft mede daardoor goed bereikbaar. De achterzijde van het circuit is dan ook een stenen muur, halverwege loopt er een spoorbrug over het circuit. Omdat het circuit heel smal is en in het midden de rechte stukken tegen elkaar aan liggen ontstaat het idee van een snelweg die onder de spoorbrig doorloopt. Omdat het circuit een stratencircuit in de jaren 50-60 voorsteld zijn de voorzieningen zoals een pitsstraat erg minimaal gehouden. Er is een plaats waar de auto´s van brandstof voorzien kunnen worden en waar gerapareerd en getuned kan worden, maar het blijft beperkt. Wel is er een starttorentje aanwezig. Dit is het bekende Scalextric gebouwdje uit de jaren 60. (K704) Op het circuit bevind zich ook nog een Kiosk, waar kranten en tijdschriften te koop zijn, dit is een blikken Märklingebouwtje. De stenen muur aan de schterzijde van het circuit is deels opgebouwd met klei, deels steentjespapier en deels papiermaché wat geverft is en voorzien van strooisel en ijslands mos.

Racecircuit Rondeteller
Ik heb gekozen voor de computerteller TURM, wat staat voor "The Ultimate Racing Machine". Dit is een gratis programma met ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt er losse races mee houden of hele competities. Je hebt de keuze tussen tijdraces en races over een aantal rondes. De snelste tijd wordt vastgehouden in 1000-ste van secondes. En bovendien werkt de teller voor 100%. Voor het aansluiten heb ik zelf een registratie-baanstuk gebouwd met een paar relais.

return